субота, 7. децембар 2013.


Кишобран Аце Сингера

Ацу Сингера, памте сви они који су у она времена били залуђеници фудбалом, и сви они који су стварали историју фудбала у Лужници. То што је био виртоуз са лоптом није толико осенчавало моје сећање, било је можда и бољих, поготову неки од браће Видановић.
Елем, моја сећања на та времена су дечја, ситна, и непотпуна, али са великим очима. Касније кад почех скидати паучину испод носа, Аца Сингер, више није био на фудбалском терену, остало је само сећање на то како је он лоптом чистио паучину са рашљи- тамо где се састављају статива и пречка. Сећања на његов невероватни шут из велике даљине, попут светских мајстора, тобџија  у фудбалу, мађијао је нас децу, својим потезима.
Умео је Аца Сингер да га забије, онако неочекивано, са неких педесетак метара, у већ поменуту рашљу, да се окрене некоме у публици, и мимо свих овација залуђене Лужничке публике таквом голчином, и занемарујући своје саиграче који му јуре у сусрет јер их овим поготком вади из блата, онако кроз зубе да процеди, пљунувши у траву, као нервозно и незадовољно учињеним: Никакав гол, а Томо!?
Касније, тај омалени, тихи човек, онако дежмекаст и увек скоцкан, није могао код случајних пролазника, изазвати емоције које је изазивао у копачкама, иако је изучио велике школе и постао судија. Судија Аца Сингер је полако падао у заборав до случаја звани- кишобран.
Купивши нов ауто, као и сви успешни људи онога времена кад се успех постизао памећу, Судија Аца Сингер неопрезно паркира нов ауто на несрећно место. У ауту сложене фасцикле неких предмета из Суда, закачено резервно одело на офингеру. Угледавши неког пријатеља, свратио с њим у кафаницу на кафу, и да се почасте за нов ауто.
Кажу, ауто прегазио тенк и од њега направио металну палачинку. Дошавши на место трагедије свога новог аута, где је већ био његов колега ˮистражниˮ, који му приђе сав задихан, обрати се Аци Сингеру: Колега, не брини, све ће то војска рефундирати! Неке фасцикле смо извукли неоштећене...

Аца Сингер, одмахну руком, пљуну раскалашно на нишки асфалт, па рече: Ма брига ме за ауто и списе, имао сам нов кишобран на задњем седишту!

1 коментар: